Doskonała ciasto na każda okazje:
Składniki
- Składniki
- Ciasto:
- -8 jajek
- -8 łyżek cukru
- -6 łyżek mąki pszennej
- -2 łyżki kakao
- -1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa
- - 0,5 litra mleka
- - 3 łyżki maki pszennej
- - 1 jajko
- - cukier waniliowy
- -0,5 szklanki cukru pudru
- -1 margaryna
- - 2 łyżeczki kakao
- dodatkowo
- spirytus
- okrągłe biszkopty
- dżem porzeczkowy
- bardzo dobry i łatwe w wykonaniu ciasto posmakuje każdemu
Sposób przygotowania
- Etapy przygotowania
- ciasto
- białka ubić na sztywno dodać cukier i dalej ubijać aż cukier nam
się rozpuści, dodać żółtka. Na koniec wsypać mąkę z kakaem i proszkiem
delikatnie wymieszać. Pieczemy w temperaturze 150-170 stopni około 30
minut
- masa
- 1 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym, w reszcie mleka rozrobić mąkę i jajko. Ugotować budyń
- Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodając wystudzony budyń.
- kakao sparzyć wrzącą wodą.
- masę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy sparzone kakao.
- ze spirytusu i wody zrobić pącz
- Biszkopt podzielić na 2 części, pierwszą część biszkoptu nasączyć następnie posmarować dżemem porzeczkowym, na dżem wysmarować połowę masy białej na masie układamy okrągłe biszkopty moczone w pączu, na biszkopty wykładamy masę kakaową następnie 2 cześć biszkoptu, którą również nasączamy, biszkopt smarujemy dżemem porzeczkowy i na sama górę drugą część masy białej, po wierzchu polać polewą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz