sobota, 19 marca 2011

Pyszny przekładaniec

Doskonała ciasto na każda okazje:

pyszny przekładaniec
270 min Czas przygotowania: 240 min
Czas pieczenia: 30 min
Ocena:
Brak ocen

Składniki

  • Składniki
  • Ciasto:
  • -8 jajek
  • -8 łyżek cukru
  • -6 łyżek mąki pszennej
  • -2 łyżki kakao
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa
  • - 0,5 litra mleka
  • - 3 łyżki maki pszennej
  • - 1 jajko
  • - cukier waniliowy
  • -0,5 szklanki cukru pudru
  • -1 margaryna
  • - 2 łyżeczki kakao
  • dodatkowo
  • spirytus
  • okrągłe biszkopty
  • dżem porzeczkowy
  • bardzo dobry i łatwe w wykonaniu ciasto posmakuje każdemu

Sposób przygotowania

  1. Etapy przygotowania
  2. ciasto
  3. białka ubić na sztywno dodać cukier i dalej ubijać aż cukier nam się rozpuści, dodać żółtka. Na koniec wsypać mąkę z kakaem i proszkiem delikatnie wymieszać. Pieczemy w temperaturze 150-170 stopni około 30 minut
  4. masa
  5. 1 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym, w reszcie mleka rozrobić mąkę i jajko. Ugotować budyń
  6. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodając wystudzony budyń.
  7. kakao sparzyć wrzącą wodą.
  8. masę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy sparzone kakao.
  9. ze spirytusu i wody zrobić pącz
  10. Biszkopt podzielić na 2 części, pierwszą część biszkoptu nasączyć następnie posmarować dżemem porzeczkowym, na dżem wysmarować połowę masy białej na masie układamy okrągłe biszkopty moczone w pączu, na biszkopty wykładamy masę kakaową następnie 2 cześć biszkoptu, którą również nasączamy, biszkopt smarujemy dżemem porzeczkowy i na sama górę drugą część masy białej, po wierzchu polać polewą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz