- mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
- żółtka 4 szt
- śmietana kwaśna 2 łyżki
- śliwki węgierki 1 kg
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- mąka pszenna 2,5 szklanki
- margaryna 1 kostka
- jajko 1 szt
- cukier puder 1 do dekoracji
- cukier 1 szklanka
Mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier mieszamy z margaryną. Dodajemy żółtka, jajko, śmietanę i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu wkładamy do lodówki na pół godziny.
Po wyjęciu z lodówki 2/3 ciasta wkładamy na wysmarowaną blachę i układamy na nim wypestkowane śliwki. Pozostałym ciastem przykrywamy śliwki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 150 stopni ok. 40 minut.
Po wyjęciu i przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz