sobota, 19 marca 2011

Babka jogurtowa

babka jogurtowa
Przepis od lat krąży po różnych forach internetowych. Pamiętam, jak piekłam ją pierwszy raz, próba ta zakończyła się kompletnym zakalcem. I nie było powtórki, aż do tej pory :). Tym razem z tego przepisu. Babka jest miękka, nie za słodka, mało aromatyczna. Choć w smaku dla mnie przeciętna, wiem, że jest lubiana, a Wy nie będziecie się kierować wyłącznie moją subiektywną opinią ;)
Składniki:
  • 225 g jogurtu naturalnego
  • 200 g cukru (dzięki temu jest mało słodka, autorka sugeruje 300 g - decydujcie sami :)
  • 150 ml oleju
  • 450 g mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół opakowania cukru waniliowego (8 g)

Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym (kilka minut). Dodać jogurt, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać.
Piec 50 - 60 minut w temperaturze 160°C, najlepiej w formie z kominkiem.
Smacznego :)
babka jogurtowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz