sobota, 19 marca 2011

Babka z ajerkoniakiem i krówkami

babka z ajerkoniakiem
Pyszne, delikatna babka z ciągnącymi się w środku krówkami. Czy jesteście w stanie się jej oprzeć? Ja nie byłam ... Często krówki zastępuję startą czekoladą - również jest wyborna ... Przepis Adrianny z MniamMniam.
Składniki:
  • 17 dag cukru
  • 25 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukierków krówek
  • 15 dag miękkiego masła/margaryny
  • 125 ml ajerkoniaku
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Cukierki pokroić na niewielkie kawałki. Margarynę/masło utrzeć z cukrem na gładką masę, po kolei wbijać jajka (całe), cały czas miksując. Ciągle miksując wlewać ajerkoniak. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, zmiksować. Na końcu delikatnie wmieszać cukierki lub czekoladę.
Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną keksówki, lub - lepiej - formy z kominkiem, można również upiec w formie do babeczek lub muffinek.
*uwaga: krówki mają tendencję do opadania na dno, dlatego forma musi być dobrze wysypana kaszą, by się nie przykleiły.
Piec około 60 minut w temperaturze 175ºC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz